Sebab Musabab

Tuesday, June 23, 2009 8:15 AM by Belle Bedazzled
Semalam tengah sibuk2 isi borang SPAJ ayah termengol kat depan pintu bilik sambil mendepangkan tangannye macam Ultraman nak terbang (ceh!mengarut dah nih..)heheh lau bertanye kepada aku...

Ayah: "Betul ke mie ko xnk continue belajar??"
Aku : "A'ah, x smbung la yah...tgk la dalam dua tahun lagi ke..."
Ayah: "Kerja dulu la ni eh...dah pk?"
Aku: "ye la...keje dulu..dah...tak pe, nanti nak apply lagi sekali insyaAllah tak susah"
Ayah : "Ok"


As simple as his words...that's really makes me feel lepak2 je..ayah sangat understanding...tak pernah nak downkan aku dalam buat keputusan..nasihat dan syarahan dier dah cukup untuk mematangkan kami adik beradik dalam membuat ape sahaja keputusan dan jawapan bagi setiap persoalan...itulah keluargaku...baik ayah,ibu,mak(nenek aku) dan adik beradik yang lain sangat membantu...

ade beberapa sebab kenapa aku tak teruskan pengajian ke peringkat seterusnya...

1. Kewangan
- Family aku ni berada dalam tahap sederhana untuk kos sara hidup..biarlah adik-adik aku yang lagi 5 orang kat bawah aku yang sambung belajar dan teruskan pengajian...

2.Hutang /Pinjaman
- Pinjaman Tabung Pendidikan (PTPTN)...nak kena bayar..aku dah la dapat full loan RM15,000 untu Diploma haritu...

3. Bantu Keluarga
- Nak tolong sikit-sikit ntuk perbelanjaan family... tak banyak sikit pn kire balas jasa Ayah and Ibu yang selalu berkorban ntuk kami sekeluarga..

4. Kos Sara Diri
- Kena kerja..ntuk dapatkan hasil...ye la tak kan selamanya nak makan hasil dari orang lain..walaupun ngan mak bapak sendiri..malu woo belajar tinggi-tinggi tapi asyik perabih beras je...dah la aku kuat makan..plus nak jugak payung BF aku (dah banyak sangat dia berkorban ntuk aku..terlalu banyak...) die pun tak pernah berkira walau seposen pun ngan aku cakap je nak ape...nah!die sediakan...

5. Membina Hala tuju mase hadapan
- Lagipun aku dah plan awal-awal, lepas grad Diploma nak kerja...nak wat semua perkara tersebut diatas...kalau ade rezeki lebih nak KAHWIN laa... ape lagi... bukan dah gatal... cuma nak mengelak dari perkara yang tak di ingini berlaku...bukan rancang nak buat, tapi BERINGAT... lagipun perkahwinan kan adalah satu tuntutan dalam Islam...uhuu..nak hurai panjang lebar bukan pandai sangat pun...

tersebutlah kisah beberapa sebab yang mungkin kukuh pada pandangan perjalanan hidup aku sebagai seorang manusia dibumi ALLAH ni...bukan menghunus seribu alasan cuma melerai simpulan bebanan...tetap ku pikul segala bebanan dan tanggungjawab ini selagi nyawa di kandung badan...

6 Response to "Sebab Musabab"

  1. thevirus Says:

    KENAPE TAK SAMBUNG JE..

  2. ezy yan Says:

    ko xnk smbg ker? hmm...terpulang la... kalo dh tu kputusan ko... tp,pluang dtg sekali jer...next tyme ble ko rse nk smbg blaja, then nk apply blik..ko btol2 yakin yg ko akan dpt? bkn pe, tkot ko nyesal jer nti...xperla...ko je yg tau ape yg trbaik utk diri ko...tp, kite ni kene pk ape yg berlaku skunk...coz, kte xtau ape yg berlaku akn dtg...neway, ape pn kputusan ko...ak support...but pls.. think it back...

  3. atikahliyana Says:

    This comment has been removed by the author.
  4. atikahliyana Says:

    xsambung ke??
    so xjumpe ag r an..
    =[

  5. ini aku. Says:

    la..
    awat nie?
    tyme dapat kemaen gumbira aku nengok.
    tapi mungkin ad hikmah kan.
    buat yg terbaek utk diri kau eh.
    gudluck.

  6. Fharina Says:

    kawen kau kne jemput aku!
    bukan kwen je!
    tunang pun!
    hahaha