Cabaran dan dugaan sepanjang perjalanan

Wednesday, June 24, 2009 8:20 AM by Belle Bedazzled

nie komen dari bestie aku mase kat UiTM Segamat for the past years aku kat sane...tujuan aku view kat blog ni sebab nak bagi penerangan yang lebih jelas kenapa..mengapa dan ape sebenarnye sebab aku tak continue study...For ezy, thanks for the feedback and comments plus support that you've given to me..keputusan yang aku buat ni bukanlah kerana aku dah malas nak belajar atau mencari seribu satu alasan untuk menolak tawaran ke peringkat seterusnya...

pengalaman sepanjang aku belajar mase kat UiTM memang sangat mencabar..macam mane aku jatuh sejatuh-jatuhnye...aku hilang fokus...sana sini masalah...kadang-kadang pasal benda kecik je..pernah tak korang failed skali tiga paper dalam satu semester...aku pernah...boleh la di katakan dalam enam semester aku kat sana, tiga daripadanya mesti ade paper yang aku sangkut...bukan nak merungut tapi tu dugaan yang aku kena tempuh sendirian..punya lah susah nak cari kawan yang betul2 sanggup bantu aku dlm pelajaran..yang betul2 sudi bimbing aku...ape2 pun semuanye kena datang dari usaha sendiri..dan Alhamdulillah aku berjaya jugak grad on time..

tapi yang paling utama Kenapa aku tak further study = KEWANGAN...seriously memang itu faktor utama..memanglah boleh buat loan sana sini...nak harapkan biasiswa aku bukan ANC student pn..dean list pun baru sekali je pnah dapat..tapi ape-apepun aku bersyukur dengan rezeki yang di berikan sekarang...adik beradik aku ramai..ayah aku bukan businessman pun...kerja kilang je...kerja kat wharehouse, berat tau...kesian ayah aku...tapi nak wat cane ..itu punca rezeki...mak aku pulak kerja kat infrastructure industry yang sangat-sangat kerah tenaga die..harapkan overtime baru bleh dapat gaji 1000++ itu pun cukup makan ntuk adik beradik aku n nenek plus ntuk bayar duit kereta, api dan air...aku masih lagi bersyukur dengan keringat ayah ngan ibu aku..mase diploma aku memang jarang sangat-sangat mintak-mintak duit kat diorang..aku tau diorg ade keperluan ntuk lain-lain perkara..so aku ni kire fully scholarship covered by PTPTN ngan ihsan my one and only hubby (My Ayang)..die sanggup buat dua tiga kerja ntuk support aku...die pun faham ngan kdaan family aku..

cakap ngan aku sape-sape yang dapat peluang sambung belajar tak nak p sambung??aku pun nak..tapi aku kena fikirkan kemampuan...InsyaAllah..aku yakin dengan keputusan aku...dan memang bila sampai masenye aku akan tetap sambung belajar kalau di limpahkan rezeki dan kemampuan baik zahir dan batin...dan kalau aku panjang umur...

kita tak kan pernah tahu ape yang bakal kita hadapi di hari-hari yang mendatang..kita sesungguhnya hanya mampu merancang..Dia yang di-Atas sana menentukan..bak kata pepatah "Jika kita gagal merancang, bermakna kita merancang untuk gagal"
"Hidup umpama roda, kadang kita di atas-kadang kita di bawah"
"Gagal sekali bukan bererti gagal selamanya"

bagi aku, peluang yang datang dalam hidup kita sentiasa bertukar ganti...mungkin hari ini aku lepaskan satu peluang yang orang lain harapkan dan impikan..dan mugkin peluang yang datang esok hari adalah yang terbaik buat diriku dan mereka yang aku sayangi...dah mugkin ini takdir yang tertulis buat perjalanan hidup aku yang penuh cabaran dan dugaan...ku terima segalanya dengan seadanya...aku redha dengan ketentuanNya..Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hambanya...

Coretanku ini bukanlah satu fragma simpati atau simfoni keluhan hati...setiap yang berlaku ada hikmahnya...yang penting kita haruslah yakin dengan apa yang kita lakukan...kepada pembaca blogku dan kawan-kawan yang mengenali diri yang tegal ini...aku doakan kejayaan kalian dan doakan untuk aku juga ye....kite same-same la bantu membantu..andai ada yang kurang enak di baca ku pinta seribu kemaafan kesalahan kata....

6 Response to "Cabaran dan dugaan sepanjang perjalanan"

  1. yat218 Says:

    sabar..
    aku paham..mslh kewangan mmg kdg2 membebankan..
    mungkin rezeki ko ade gak akan datang..
    aku doakan ko berjaya..

  2. EkiN JohaN Says:

    ak pn doakn gak ko sukses
    leh bantu mak ayh ko
    x dpt smbg skrg
    insy sok lusa akn dpt gak smbg kalo da mmg takdir Tuhan ko akn pegang ijazah one day

  3. atikahliyana Says:

    owh,,
    ok,,phm situation tu,,
    just take time,,
    pelan2 kayuh,,
    insyaallah de peluang ag tok ko,,
    ok??
    =]

  4. nAnIe Says:

    hye babe...dun worry ok..
    x further ur stdy x brmksd x blh brjaya rite..rzki ade kat mne2..
    believe in urself itu lbh baik..prcaya kan kata hati ok..kalu hati brkata tuk tujuan yg baik..
    nani doa belle dpt d best 4 d rest of ur life..hope kte sume dpt hadapi ape je dugaan n cabaran..
    gud luck dear.. n dun give up k..2 yg belle ckp kat nani kan.. bia la ape org nk kata..sbb org x rse pe yg kte lalui..

  5. ezy yan Says:

    hurmmm...ok..ak paham...
    mmg kwangan faktor utama...
    tu pn jd sbb knape ak xnk smbg mule2..tp, alasan utk xsmbg ade 1000 jer..alasan utk sambong, ade 1001... hehe..mmg ko pnh fail smpi 3.. tp,ko ttp bleh troskan...akhirnyer, ko DL! Aku?? smpi hbs sem pn, ak x DL..3 pointer pn xcecah.. bodoh x? tp, bile dpt twrn, ak rse cm mimpi.. btol ke ak dpt? hurmm..n disbbkn tu la, ak smbg jer...bkn pe..ak harap, kwn2 aku sume smbg...ain pn xsure lg..ko plak xnk smbg..w'pun ko xsme kmpus dgn aku tp ok la...still kt s.alam...bley jmpe.. uhuk3.....wawawawawaaaaa......hurmmm.. xpe la asrah..aku doakan ape yg terbaik utk ko..kalo ade rezki, smbg la nti...dunia Allah ni luas..rezki ade kt mane2..trpulang kt kte nak cari nyer...yg pntg, kalo ko kawen..WAJIB ajak aku...kalo x, AKU ROSAKKAN WEDDING KO! hahahahaha...

  6. kynn Says:

    mgkin skrang ko xdpt smbung..insyaallah..ader rzeki nnti ko dpt smbung gak kn...mgkin btol kter kwn ko tu....rzeki mgkin dtg skali....tp..its not possible...klu rzeki bole dtg dlu 2 kali kn...
    skrang ader rzeki smbung...tp ko xdpt nk smbung..ner taw...akn dtg..ko nk smbung..ader rzeki kn....
    skrang nie..ko fokus jer la aper yg pling baek skali ko buat tuk support family ko....chaiyok2 ok...fighthing...=)
    as fren ak leh support smgat ko jer..nk support dr segi laen tu...haha...diri sndiri pn..msih dr bntuan org laen...kih..kih...=)