Dapat HP baru!!!



SAMSUNG SGH U700
Specifications

SAMSUNG SGH-U700 UltraSlim Pearl Black...
hp baru aku menggantikan hp MOTOROLA RAZR V3X
gambar original hp aku ade kat sidebar dalam blog ni..huuhuu...sangat artistic...hp yang banyak memberi jasa...di beli oleh Ayang pada June 2007 dan ditukar ganti pada June 2009...tapi riwayatnye belum tamat lagi(huhu hp pink bagi kat Adik)...Maceh ayang sebab belikan hp SAMSUNG baru ni yang memang sayang nak...sebab hp ni SMART n ELEGANCE...half touch screen..untuk review specification bleh klik pada gambar kat atas...

And Again:
TERIMA KASIH CINTAKU!!!

Transformers Rocks!!


Transformers: Revenge Of The Fallen

Director: Michael Bay
Starring: Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, John Turturro
Genre: Action / Sci-Fi

Official Website: http://www.transformersmovie.com/

The battle for Earth has ended but the battle for the universe has just begun. After returning to Cybertron, Starscream assumes command of the Decepticons and has decided to return to Earth with force. The Autobots, believing that peace was possible, finds out that Megatron's dead body has been stolen from the US Military by Skorpinox who revives Megatron using his own spark. Now Megatron is back seeking revenge and with Starscream and more Decepticon reinforcements on the way, the Autobots may have more to deal with then meets the eye.

--------------------------------------------------------------------------------

Semalam 24 June 2009, Hahaha...seronoknye dapat tengok movie yang ditunggu-tunggu selama ni...TRANSFORMER : Revenge of The Fallen.. Punya lah ramai manusia kat panggung Cathay Cineplex City Square..Full House beb...memang kaye la Michael Bay...Ape-ape pun memang tersangat best cerita tu..dah korang p la tengok sendiri..tak nyesal nye...

Cabaran dan dugaan sepanjang perjalanan


nie komen dari bestie aku mase kat UiTM Segamat for the past years aku kat sane...tujuan aku view kat blog ni sebab nak bagi penerangan yang lebih jelas kenapa..mengapa dan ape sebenarnye sebab aku tak continue study...For ezy, thanks for the feedback and comments plus support that you've given to me..keputusan yang aku buat ni bukanlah kerana aku dah malas nak belajar atau mencari seribu satu alasan untuk menolak tawaran ke peringkat seterusnya...

pengalaman sepanjang aku belajar mase kat UiTM memang sangat mencabar..macam mane aku jatuh sejatuh-jatuhnye...aku hilang fokus...sana sini masalah...kadang-kadang pasal benda kecik je..pernah tak korang failed skali tiga paper dalam satu semester...aku pernah...boleh la di katakan dalam enam semester aku kat sana, tiga daripadanya mesti ade paper yang aku sangkut...bukan nak merungut tapi tu dugaan yang aku kena tempuh sendirian..punya lah susah nak cari kawan yang betul2 sanggup bantu aku dlm pelajaran..yang betul2 sudi bimbing aku...ape2 pun semuanye kena datang dari usaha sendiri..dan Alhamdulillah aku berjaya jugak grad on time..

tapi yang paling utama Kenapa aku tak further study = KEWANGAN...seriously memang itu faktor utama..memanglah boleh buat loan sana sini...nak harapkan biasiswa aku bukan ANC student pn..dean list pun baru sekali je pnah dapat..tapi ape-apepun aku bersyukur dengan rezeki yang di berikan sekarang...adik beradik aku ramai..ayah aku bukan businessman pun...kerja kilang je...kerja kat wharehouse, berat tau...kesian ayah aku...tapi nak wat cane ..itu punca rezeki...mak aku pulak kerja kat infrastructure industry yang sangat-sangat kerah tenaga die..harapkan overtime baru bleh dapat gaji 1000++ itu pun cukup makan ntuk adik beradik aku n nenek plus ntuk bayar duit kereta, api dan air...aku masih lagi bersyukur dengan keringat ayah ngan ibu aku..mase diploma aku memang jarang sangat-sangat mintak-mintak duit kat diorang..aku tau diorg ade keperluan ntuk lain-lain perkara..so aku ni kire fully scholarship covered by PTPTN ngan ihsan my one and only hubby (My Ayang)..die sanggup buat dua tiga kerja ntuk support aku...die pun faham ngan kdaan family aku..

cakap ngan aku sape-sape yang dapat peluang sambung belajar tak nak p sambung??aku pun nak..tapi aku kena fikirkan kemampuan...InsyaAllah..aku yakin dengan keputusan aku...dan memang bila sampai masenye aku akan tetap sambung belajar kalau di limpahkan rezeki dan kemampuan baik zahir dan batin...dan kalau aku panjang umur...

kita tak kan pernah tahu ape yang bakal kita hadapi di hari-hari yang mendatang..kita sesungguhnya hanya mampu merancang..Dia yang di-Atas sana menentukan..bak kata pepatah "Jika kita gagal merancang, bermakna kita merancang untuk gagal"
"Hidup umpama roda, kadang kita di atas-kadang kita di bawah"
"Gagal sekali bukan bererti gagal selamanya"

bagi aku, peluang yang datang dalam hidup kita sentiasa bertukar ganti...mungkin hari ini aku lepaskan satu peluang yang orang lain harapkan dan impikan..dan mugkin peluang yang datang esok hari adalah yang terbaik buat diriku dan mereka yang aku sayangi...dah mugkin ini takdir yang tertulis buat perjalanan hidup aku yang penuh cabaran dan dugaan...ku terima segalanya dengan seadanya...aku redha dengan ketentuanNya..Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hambanya...

Coretanku ini bukanlah satu fragma simpati atau simfoni keluhan hati...setiap yang berlaku ada hikmahnya...yang penting kita haruslah yakin dengan apa yang kita lakukan...kepada pembaca blogku dan kawan-kawan yang mengenali diri yang tegal ini...aku doakan kejayaan kalian dan doakan untuk aku juga ye....kite same-same la bantu membantu..andai ada yang kurang enak di baca ku pinta seribu kemaafan kesalahan kata....

Sebab Musabab

Semalam tengah sibuk2 isi borang SPAJ ayah termengol kat depan pintu bilik sambil mendepangkan tangannye macam Ultraman nak terbang (ceh!mengarut dah nih..)heheh lau bertanye kepada aku...

Ayah: "Betul ke mie ko xnk continue belajar??"
Aku : "A'ah, x smbung la yah...tgk la dalam dua tahun lagi ke..."
Ayah: "Kerja dulu la ni eh...dah pk?"
Aku: "ye la...keje dulu..dah...tak pe, nanti nak apply lagi sekali insyaAllah tak susah"
Ayah : "Ok"


As simple as his words...that's really makes me feel lepak2 je..ayah sangat understanding...tak pernah nak downkan aku dalam buat keputusan..nasihat dan syarahan dier dah cukup untuk mematangkan kami adik beradik dalam membuat ape sahaja keputusan dan jawapan bagi setiap persoalan...itulah keluargaku...baik ayah,ibu,mak(nenek aku) dan adik beradik yang lain sangat membantu...

ade beberapa sebab kenapa aku tak teruskan pengajian ke peringkat seterusnya...

1. Kewangan
- Family aku ni berada dalam tahap sederhana untuk kos sara hidup..biarlah adik-adik aku yang lagi 5 orang kat bawah aku yang sambung belajar dan teruskan pengajian...

2.Hutang /Pinjaman
- Pinjaman Tabung Pendidikan (PTPTN)...nak kena bayar..aku dah la dapat full loan RM15,000 untu Diploma haritu...

3. Bantu Keluarga
- Nak tolong sikit-sikit ntuk perbelanjaan family... tak banyak sikit pn kire balas jasa Ayah and Ibu yang selalu berkorban ntuk kami sekeluarga..

4. Kos Sara Diri
- Kena kerja..ntuk dapatkan hasil...ye la tak kan selamanya nak makan hasil dari orang lain..walaupun ngan mak bapak sendiri..malu woo belajar tinggi-tinggi tapi asyik perabih beras je...dah la aku kuat makan..plus nak jugak payung BF aku (dah banyak sangat dia berkorban ntuk aku..terlalu banyak...) die pun tak pernah berkira walau seposen pun ngan aku cakap je nak ape...nah!die sediakan...

5. Membina Hala tuju mase hadapan
- Lagipun aku dah plan awal-awal, lepas grad Diploma nak kerja...nak wat semua perkara tersebut diatas...kalau ade rezeki lebih nak KAHWIN laa... ape lagi... bukan dah gatal... cuma nak mengelak dari perkara yang tak di ingini berlaku...bukan rancang nak buat, tapi BERINGAT... lagipun perkahwinan kan adalah satu tuntutan dalam Islam...uhuu..nak hurai panjang lebar bukan pandai sangat pun...

tersebutlah kisah beberapa sebab yang mungkin kukuh pada pandangan perjalanan hidup aku sebagai seorang manusia dibumi ALLAH ni...bukan menghunus seribu alasan cuma melerai simpulan bebanan...tetap ku pikul segala bebanan dan tanggungjawab ini selagi nyawa di kandung badan...

Sekali lagi aku bersujud...



Alhamdulillah...hanya itu yang termampu ku lafazkan ketika ini..segala keberkatan yang di limpahi-NYA ku redha dan bersyukur teramat sangat...ape yang penting kini adalah untuk aku membuat keputusan..keputusan yang mungkin menentukan mase depan aku...sama ada ianya jalan betul atau salah tetap akan ku harungi dengan penuh kewarasan dan ketenangan...

Ya Allah! Bantulah hambamu ini...
Sesungguhnya Kau Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambamu...Amin..

Ayah, Ibu, Ayang...berikan aku semangat untuk memilih yang terbaik...

Kepada sahabat-sahabatku yang turut berjaya mendapat tempat untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat seterusnya...TAHNIAH!! dan semoga berjaya...dan selamat melayari bahtera perjuangan ke arah keunggulan mutu sekali lagi...huhuhuhu....

Alhamdulillah ku bersyukur ke-hadrat ILAHI

Ku panjatkan syukur ke-hadrat ILAHI atas kurniaan rezeki dan kesempatan untuk ku terus bernafas di atas bumi-Nya selama ini....ku kirimkan jua doa buat kepergian seorang teman yang telah menyahut seruan-Nya pada 10 June 2009...dia tiada lain dari saudara I'nal yang ku kenali...semoga ALLAH mencucuri rahmat buatmu teman dan kau ditempatkan bersama orang-orang yang beriman dan beramal soleh...AMIN...

Seusai ku panjatkan doa, disini ku ingin mengucapkan jutaan TERIMA KASIH buat guru-guru, pensyarah-pensyarahku yang selama ini tidak pernah lelah mengajarkan aku dan melimpahi aku dengan ILMU-ILMU yang kalian berikan...tidak mungkin ku lupakan jasa baik dan kerjasama dari TEMAN-TEMAN seperjuanganku yang banyak membantu dan memberi tunjuk ajar...dengan berkat kesabaran kalian aku kini sedang meniti gerbang KEMENANGAN dan juga bakal di gelar seorang graduasi Diploma Pengurusan Maklumat dari Universiti Teknologi Mara yang selama ini kita bersama-sama membina impian kecemerlangan di Kampus Segamat, Johor...

Ku titipkan juga penghargaan khas buat keluargaku dan yang paling istimewa buatmu wahai pujaan hatiku MUHAMAD ASRUL Bin Mohd Hussain...Ayang, terima kasih kerana sudi menungguku, hingga aku tamat pengajian tanpa ku dengar keluhmu menghitung hari demi hari saat ku mengapai sesuatu yang pasti di menara gadingku ini....

Buatmu teman - Nadhirah(dra), Maziah(Maz), Izyan(Ezy), Malina(Yna), dan Ain(Ein) =geng2 twilight mushrooms entreprise.....hehehe...thank you so much...you guys done a lot of contributions and sharing to me as though i can move forward to build up my study into the termendous level that i've achieved now...thank you sooooo much..mmmuaaaahxoxoxox!!

Akhirnye final sem aku DL..Yahoo!!Google!! hahaha...Alhamdulillah...penat lelahku, jatuh bangun ku di UiTM berakhir dengan suatu kemenangan...walaupun CGPA xsmpai target tapi aku masih tetap BERSYUKUR....and again...
THANK YOU for all the supports....

Jawab tanpa fikir banyak hal

1) Bekas kekasih saya
- ku tak ambil peduli...ape yg penting my Hubby je skg ni (mmmuaaahxs iLoveU ayang!!)
2) Saya sedang mendengar
- bunyi keyboard dan mouse cliks + suara bos n kengkawan tmpat keje
(aq kat opis mase ngah jawab Tag neh..hehe)
3) Mungkin saya patut
- kurangkan makan nasi dan mula berdiet secara sihat
(perot makin oncet =P)
4) Saya suka
- hubby saye laa
(dgn perasaan yg terbang di awang-awangan)
5) Sahabat-sahabat saya
-masing2 punya cerita mereka sendiri...ku rindu pada mereka
6) Saya tak faham
- kenapa perot ni asyik
mintak makanan je Makan.Makan.Makan
7) Saya kehilangan
- folder sijil2 yang penting giler
(adoi nak kne wat CSI kat uma la baru bleh jmpe...salah letak pnye hal la ni)
8) Ramai yang berkata
- saye makin tembam dan berisi
(eyh mmg masalah bentuk badan ni mganggu btol laa...come on...eXercise belle!!hahaha)
9) Cinta itu adalah
- pengorbanan, penderitaan dan kebahagiaan
(ceh lapuk pnye definisi....ntah la cinta pada aku xdapat di terjemahkan)
10) Disuatu tempat, seseorang sedang...
- membakar sampah dan berkebun di balakang rumah
(hahaa itulah keje nenek aku tiap2 hari...mak* sayang kamuh!)
*mak=panggilan nenek aku
11) Saya akan cuba
- bagun awal pagi.....g keje+solat subuh laa...
(insyaAllah)
12) Ayat selamanya membawa maksud...
- sampai SYURGA!
13) Telefon bimbit saya
- kena baling atas jalan tar pun tak rosak...sgt hargai jasa handphone motorola v3x 3G saye tuh
(dah pnah try pun tyme mengamuk)
14) Bila saya terjaga
- pergi toilet dahulu....huhuhu satu kemestian...xtahan nak tkucil...
15) Saya paling meluat
-sesiape yang kurang ajar, biadab dan sejenis dengan perangai2 yg disebut
(lagi la dengan mak bapak sendiri...g mampos la wlaupun teruk mane pun diorang wat kat kau...)
16) Haiwan paling comel yang pernah saya temui
- puppy dog warna coklat..macam anak patung beb! bulu lebat n nampak fluffy
(haha tapi xbleh pegang...jmpe kat kedai baju kat singapore...owner kdai tu pnye puppy)
17) Malam ini saya akan
- lepak kat rumah sbb mak ngan aja(adik aku) nak btolak g Kedah lpak umah busu(mak ucu aku)
18) Ketika anda melihat cermin pada hari ini
- clean face without make up...sungguh natural history...hahaa
19) Saya betul-betul inginkan
- kerja part time untuk mengisi masa terluang...hahaa bkan tamak ngan keje tapi nak menguji ketahan diri je...selagi ada kudrat yang gagah ni...
20) Siapa yang anda ingin tag
-sesiapa yang baca blog ini

Movie + Good Food = Enjoy meh!! hehehe

7:40 AM by Belle Bedazzled 3 comments
Night At The Museum: Battle Of The Smithsonian
Director: Shawn LevyStarring: Ben Stiller, Amy Adams, Hank Azaria, Owen Wilson, Steve Coogan
Genre: Comedy
Official Website: http://www.nightatthemuseummovie.com/
It's a new "Night" and "Museum" for Ben Stiller, who is joined by several other stars from the original film, as well as new characters from history. The centerpiece of the film will be bringing to life the Smithsonian Institution, which houses the world’s largest museum complex with more than 136 million items in its collections, ranging from the plane Amelia Earhart flew on her nonstop solo flight across the Atlantic and Al Capone’s rap sheet and mug shot to Dorothy’s ruby red slippers and Archie Bunker’s lounge chair. No major film has ever shot inside the Smithsonian in Washington…until "Night at the Museum 2: Battle of the Smithsonian".

---------------------------------------------------------------------------------------------
Semalam 03June2009 aku ngan hubby g tengok wayang...cerita ni la...hahaha...oleh kerana movie nie dah lama kluar kat wayang so harga tiket dier dh jadi RM6 seorang...huhuhu...lagipun kitorang tengok kat GSC Pelangi Leisure Mall...


kenapa aku suke tengok movie kat sini...jawapannye adalah....kerana Hotdog 1901 new york chicken + chicago beef fuh! meleleh la air liur...sedap bangett!!...ahaks...



Page element ntuk memudahkan korang

hari ni aku update blog dengan penambahan iklan-iklan n yang paling mudah ntuk korang search ape2 melalui blog aku ni tanpa pop-up new window...korang bleh search je pape kat Google search ya aku dah provide...enjoy the surfing kay...

Farewell Dinner ntuk 'Iffah (My Sista)


Efa n Sopeng(Boss) - dapat hadiah beb..

Semalam 02 June 2009, bos tmpat aq kje skg ni blanje makan2 kat senibong,Permas Jaya...ntuk celebrate farewell ntuk adik aku efa..coz bulan ni 17hb die kena lapor diri kat PLKN (N9)...adik aku stu tmpat kje kat newssearch ni...dah 5bulan dye kje...lpas SPM arituh...

yuming(ank boss), joejots, syahid n hafiz - diorang ni next top gay (ahahaha)



mlantak dengan bersungguh-sungguh...- blah diorang smua pinggan lauk pauk licin

Kekebuluran melanda...smua tak makan dari tengahari tadi..

Santai gelak-gelak perot dah kembung...erk...alhamdulillah

Makan time...ketam,sotong,tomyam,kailan,kupang,siakap,air tembikai, air mango, air apple...
hahahaa dan banyak lagi dah masok dalam perot nih...


LePak2 Santai

9:01 AM by Belle Bedazzled 0 comments

Terminator: Salvation

Director: Joseph "McG" McGinty Nichol
Starring: Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin, Bryce Dallas Howard, Moon Bloodgood
Genre: Action / Science Fiction

Official Website: http://terminatorsalvation.warnerbros.com/

Set in post-apocalyptic 2018, John Connor is the man fated to lead the human resistance against Skynet and its army of Terminators. But the future Connor was raised to believe in is altered in part by the appearance of Marcus Wright, a stranger whose last memory is of being on death row. Connor must decide whether Marcus has been sent from the future, or rescued from the past. As Skynet prepares its final onslaught, Connor and Marcus both embark on an odyssey that takes them into the heart of Skynet's operations, where they uncover the terrible secret behind the possible annihilation of mankind.

Aku dah tengok citer ni kat wayang ISNIN arituh..kat CS(CitySquare) ngan my hubby..cite dier bley tahan laa..tak boring sangat..action banyak terkezut2...cme aritu cam xmeriah sangat..aku pun tak tau nape..bli pump shoes bargain price RM10 je..warna kuning ade bling2 lagi...haha...kat CS n kat mane2 pun ngah SALE...tapi barang stock clearence laa..kne pandai pilih...by the way ari isnin tue anniversary ktorang...every 1st date of the month...01 June 2009 --we've been together for 4years & 1month...so kuar celebrate la biase2 je...uhuuhuhu...thanks my hubby cuz b there for me...

Cara terMUDAH for advertising or online buying

nie ade satu website yang menarik dan mudah n senang giler kalau korang nak beli barang online, cari rumah sewa atau kerja kosong...http://www.mudah.my/...sangat berkesan dan senang even untuk korang iklankan sendiri ape2 saje...klik pada link kat atas ni or kat google ads dalam blog ni then enjoy the surfing....

Sana Sini Kahwin

pengapit yang paling glamourous

Dua budak gemok



Semalam 31st May 2009 merupakan hari bahagia teman aku n my hubby...majlis perkahwinan Saiful(epul) ngan Yani...n my bby kne jadi pengapit pengantin lelaki...this is the second after anjan's wedding...wah bkan men lagi pengapit lagi glam dari pengantin...cme bby aku tak pakai tanjak je n takde keris kat samping dier...heheh...majlis kat rumah epul bjalan dengan lancar je..alhamdulillah...

termenung aku di suatu sudut....

bila agaknye tiba giliran aku....sambil tersenyum aku memandang kearah dua mempelai yang tampak segak bergaya dan sedondon sepadan bak pinang dibelah-belah...heheh...insyaAllah...masanya akan tiba satu hari nanti...selagi hayat dikandung badan akan ku tunggu walau seribu tahun untuk tuan putera melamar hati yang semakin terbuai-buai dengan kasih dan cinta...

ayang...i'll be waiting for u...

Preparation for Effective Presentation

8:55 AM by Belle Bedazzled 0 comments

Effective Presentations

One of the keys to a successful presentation is to plan for it. As the saying goes, 'If you fail to plan, you plan to fail'. Let us see how we can plan for a presentation.

When planning for presentations, ask yourself a few questions:

  1. What is my purpose of the presentation?
  2. Who are my audiences?
  3. How long is the presentation?

Knowing the purpose of the presentation helps you keep to the topic in discussion. Informing, educating, entertaining and persuading are just some of the common purposes of a presentation. Your purpose of the presentation will also set the tone and, at the same time, help keep your audience focused.

Audiences also affect how presentations are conducted. Your audience affects the choice of language and illustrations used during your presentation. For example, the language used when speaking to a group of teenagers about ageism would be different from that you would use if you are addressing a group of doctors. A small audience allows room for a more interactivity whereas a lecture-style presentation would cater better to a bigger crowd.

The duration of the presentation plays a part in determining how much information can be included. Many presenters fall into the trap of providing too much information. When audiences are bombarded with too much information, they start to become restless and eventually, switch off. Hence, it is important for the presenters to pick up relevant key ideas to get their messages across.

So having planned the presentation, will everything go according to plan? Not all the time. It is important bear in mind that things may go wrong. Always be prepared for equipment to malfunction and have a back-up plan ready.

Remember, 'If you fail to plan, you plan to fail'.

SPEAK Good ENGLISH

8:47 AM by Belle Bedazzled 0 comments

Question 1:

Which is correct?

"I have something I've got to tell you."
"I have something to tell you."
"I've got something to tell you."

All the suggested sentences given above are correct but there are differences in emphasis which help to explain the different wording. The first sentence "I have something I've got to tell you." is the strongest in tone and indicates that the 'something' is really important. It is similar in meaning to: I have something I must tell you. We can give even greater emphasis:

"I have something I have really got to tell you."
"I have something I have just got to tell you. "

Question 2:

Are these words "crossed paths", "paths cross" and "cross swords" different or identical in meaning?

Let me start off with 'cross swords' as that is probably the easiest. It simply means to have an argument or to exchange sharp words.

An example would be:
"The prime minister and the leader of the opposition crossed swords in parliament yesterday."

The other two are basically synonymous. They would be used as follows: George and Helen crossed paths in Spain in the 1990s. At that time, they didn't realise that their paths would cross again fifteen years later. Basically, the meaning is that the two met or affected each other in some way. Often, the implication is that the 'meeting' was not planned in any way; fate played a part. However, this is not always the case.

By RELC

My Cousin Engagement

8:36 AM by Belle Bedazzled 0 comments
Tengku Nadia Farhana Binti Tengku Abd. Majid
Hantaran dari pihak perempuan
- gubahan oleh: my mum Pn. Noraini Abd Kahar -

Tahniah buat sepupu aku...Tengku Nadia Farhana dan pasangannye Mohd Irwan atas majlis pertunangan korang yang walaupun simple tapi happening je..nanti aku cucikan gmbar yg da di ambil arituh kay...hope that cepat2 kumpul duit n kahwin...plus korang pahamkan la btul2 konsep berumah tangga k..jangan leka lagi...