Contest Mata Menawan

Tuesday, June 29, 2010 11:00 AM by Belle Bedazzled
Lately banyak contest dari blogger..
look like macam serunuk saje..
nak try gak la..
saje je kepoh2 mencuba...
lalalalaaa~~Contest mata menawan..
aduhai menawan sangat ke mata aku ni.. :p
but still ku bersyukur kepada yang MAHA ESA.. kerana memberiku sepasang mata yang cantik dan boleh melihat dengan jelas [jika menggunakan kanta..hahaha sebab belle rabun laa]
Alhamdulillah...SubahanAllah... :)

Contest dari Cik NuR fAtIn FaTiHaH

Langkah-langkah selangkah melangkah yang harus diikut..

1. Wajib menjadi follower blog
Nur fAtIn FaTiHaH ::i sudah follow::

2. Pastikan gambar anda seorang sahaja ::Ye Gambar saya sorang je ni::

3. Pastikan 1 gambar je taw.. ::Satu saja tiada dua::

4. Pastikan nampak mata anda ye. tak kesah la gambar tu edit ke tak janji nampak mata (nama pun contest mata menawan kan)::Mata-Check! Idung-Check! Mulut-Check!::

5. Letakkan banner contest di atas kat sidebar blog korang :) ::Saya kibarkan banner kamu::

6. Sediakan 1 entri khas tentang contest ni dan tag kawan anda minimum 2 orang.maximum suka hati. ::ngah ketuk-ketuk keyboard ni::

7.Contest ini berakhir pada 31 Julai 2010. ::ouh lagi berjam-jam..hehehe::

8. Selepas dah join contest ni tinggalkan link anda di ruangan komen entri contest mata menawan di link cik Nur fAtIn FaTiHaH serta link referral anda :)

link referral saya ialah;

FaTiN aMaLiNa from amalyna diary "kisah dia…kehidupan dia… cara dia… dan dia sangat sayangkan keluarga dia…"


belle nak kongsi jugak beberapa tips..
penjagaan mata yang sangat mudah dan senang untuk kita buat..


Petua penjagaan MATA

Dalam merawat bahagian mata, terdapat berbagai petua atau amalan orang zaman dahulu yang boleh diamalkan hingga kini. Selain murah, bahan-bahannya juga mudah diperolehi antaranya:

Timun
Letakkan hirisan timun di mata dengan keadaan mata tertutup. Lakukan selama 10 minit setiap hari. Waktu paling berkesan bermula pada sebelah pagi atau ketika mata berada dalam keadaan tekanan.

Uncang teh
Sejukkan dahulu uncang teh yang telah digunakan, kemudian letakkan pada mata selama lebih kurang 10 minit.

Uncang 'chamomile'
Uncang 'chamomile' juga banyak khasiatnya. Gunakan seperti uncang teh tadi, lekap di mata dan biarkan selama 10 minit.

Lobak merah
Amalkan makan lobak merah atau lebih elok 'baby carrot' untuk menghasilkan mata yang sihat dan terang

Ais ketul
Tuamkan ais di bahagian bawah mata yang bengkak. Langkah ini baik untuk mengurangkan bengkak di bawah mata selain menyegarkan mata yang penat

Kapas & penyegar kulit

Basahkan kapas dengan penyegar kulit wajah dan lekapkan di mata. Lakukan setiap malam agar mata sentiasa segar selepas bangun dari tidur.


Majalah: Pengantin, Oktober 2002

to Kyra Nordin, Fharina Mohamad, Aisha Hadi
kamu di tagged!!jom join this kontest!!

itu saja untuk entry kali ini...
XoXO


1 Response to "Contest Mata Menawan"

  1. gabanMorka Says:

    sbb kerap tgk skrin kadang aku kene eyestrain...tp nsb bek ade eyemo..haha